HypNoPain
Om lag 30% av den norske befolkning strever med
langvarige smerter, og majoriteten av sykefraværet skyldes
nettopp smerter. Hvorfor noen får langvarige smerter mens
andre ikke, er imidlertid i stor grad uforklart.
Hvordan påvirkes vår smerteopplevelse av hypnose og vagusstimulering?
Formålet med denne studien er å få en større forståelse av mekanismene involvert i smertemodulering og å sammenlikne to ulike metoder som kan påvirke smerteopplevelsen, nemlig hypnose og stimulering av vagusnerven i forkant av en smertetest. Smertetesten vi anvender innebærer å dyppe hånden i et kuldebad og holde den der så lenge som mulig.
Klinisk hypnose er en mental teknikk som innebærer fokusert oppmerksomhet og økt mottakelighet for det som skjer her og nå - det kan ligne på tilstanden man kan komme i når man blir oppslukt av en bok eller en film. Hypnosen består av tilpassede suggesjoner (forslag) for smertelindring. Forskningslitteraturen viser gang på gang gode smertelindrende effekter av hypnose.
Vagusnervestimulering innebærer at man stimulerer vagusnerven, vår største hjernenerve, ved å feste en elektrode i øret som sender impulser gjennom huden. Studier har vist at dette kan redusere symptomer på depresjon og angst. Vagusnervestimulering har også vist effekter på smerte.
En større forståelse av smertemodulering, og metoder for å påvirke smerte, kan ha stor betydning for hvordan man vil forebygge og behandle ulike smertetilstander. Vi mener den planlagte studien vil bidra til nettopp det.
Rekrutteringen av deltakere til denne studien er avsluttet. Resultater vil bli publisert når de er klare!
For mer informasjon, trykk her!