Takler ikke åpent kontorlandskap lenger

Etter pandemien synes jeg det er slitsomt og forstyrrende å jobbe så tett på kollegene mine.

 

Hei,

jeg sliter med å være tilstede på kontoret. Jeg tror det startet etter pandemien, jeg synes det er alt for intenst å sitte tett på kollegaene mine i et åpent landskap der jeg blir avbrutt stadig vekk og det skjer mye rundt meg hele tiden.

Men nå får jeg ikke lov å ha hjemmekontor mer enn maks to dager i uken. Hva har skjedd med meg og hva kan jeg gjøre for å takle det bedre?

Hei,

Takk for et godt spørsmål! Det å være isolert over lang tid påvirker oss. På fagspråket kaller vi det som da skjer for sensitivisering – vi blir mer sensitive for sanseinntrykk vi tidligere har vært skjermet fra.

Mer slitne

Dette ble spesielt merkbart da vi vendte tilbake til hverdagen etter pandemien. Å gå tilbake på jobb, reise kollektivt og sosialisere med folk var ikke like enkelt som før.

Lyder føltes plutselig høye og ubehagelige, lukter ble uvanlig sterke og irriterende, og sosialt samspill som tidligere hadde vært en del av hverdagen gjorde oss plutselig mye mer slitne.

Dette er imidlertid normalt og har en enkel grunn: Hjernen opererer etter et "use it or lose it"-prinsipp. Muskler vi ikke bruker, svekkes over tid. Det samme gjelder mentale muskler og funksjoner. Vi blir mer sensitive for sanseinntrykk som vi har vært skjermet fra. Noen opplever dette sterkere og lengre enn andre.

Tre råd

Den gode nyheten er at du kan gjøre noe med det! Her er tre nøkler for å få det til:

1. Øv deg opp gradvis

La oss ta beinbrudd som eksempel. Du har brukket ankelen og må gå med foten i gips i flere uker. Når du endelig får gipsen av, begynner du gradvis å belaste foten igjen. Det kan være ubehagelig og smertefullt i begynnelsen, men du vet at gradvis opptrening må til for at foten skal fungere igjen.

Det samme gjelder toleransen for å være på kontoret – den trenger også å trenes opp, og den beste måten å gjøre det på er ved hjelp av gradvis opptrening.

2. Normaliser reaksjoner

En gradvis opptrening kjennes på kroppen. På samme måte som med foten som har vært i gips, så kan det å være til stede på kontoret gi reaksjoner.

Kanskje opplever du ubehag, rastløshet og konsentrasjonsvansker mens du er på kontoret, eller utmattelse når du kommer hjem. Dette er vanlige reaksjoner og et tegn på at de mentale musklene bygges opp igjen. Når du vet det, blir du mindre bekymret og øker sjansen for fremgang.

3. Vær tålmodig

Tålmodighet er også viktig. Derfor vil jeg oppmuntre deg til å akseptere at det kan ta litt tid. Vi er alle forskjellige.

For noen gikk overgangen fra isolasjon til normalitet helt sømløst. For andre kan det ta lengre tid. Det betyr ikke at det alltid vil være slik. Det vil bli bedre, men det kan ta litt tid. Fortell deg selv dette også.

Og til slutt, åpent kontorlandskap fungerer bra i noen tilfeller, men i mange tilfeller gjør det ikke det.

Dersom arbeidsoppgavene dine krever mye konsentrasjon og fokus, kan det være en idé å diskutere med lederen din om det er mulig å få tilgang til et eget kontor, enten fast eller innimellom. Det kan også bidra på veien tilbake til normal jobbfunksjon for deg.

Lykke til!

Silje

( Publisert i E24: https://e24.no/karriere-og-ledelse/i/rPWmbR/takler-ikke-aapent-kontorlandskap-lenger )

Forrige
Forrige

Har mistet motivasjonen på jobb

Neste
Neste

Føler meg usynlig på jobb