Når bør jeg fortelle sjefen om diagnosen min?

Hei,

det siste året har jeg slitt mer og mer med nedstemthet og depresjon. Jeg har vært hos fastlegen og fått henvisning til psykolog og det er mulig jeg må begynne med antidepressiver.

Jeg klarer foreløpig greit å gjøre det jeg skal på jobben og har ikke vært sykmeldt. Men jeg har jo mindre overskudd enn før og føler i stadig større grad at jeg skjuler noe. Når synes du det er på tide å fortelle sjefen hva jeg sliter med?

Hei,

Så fint at du spør om dette! Som psykolog møter jeg ofte pasienter som lurer på hva de skal fortelle til sjefen, og når.

Psykiske lidelser oppleves ofte mer privat enn fysiske skader og sykdommer. Likevel kan en åpen dialog med leder ha stor betydning for deg og det du strever med.

For meg høres det ut som om tiden er inne for å fortelle sjefen din hva du sliter med. Men her er noen ting det kan være lurt å tenke på i forberedelsen til en slik samtale:

Ditt valg

Det er alltid ditt valg om og når du velger å dele personlige helseopplysninger. Du har ingen juridisk plikt til å informere arbeidsgiver om din psykiske helse, med mindre det påvirker din arbeidskapasitet eller sikkerheten på jobb.

Å dele noe kan likevel være klokt. Det er spesielt viktig hvis du merker at depresjonen din påvirker prestasjonene på jobb, eller at tilpasninger kunne hjulpet deg til å mestre jobben bedre.

Tenk gjennom hva din arbeidsgiver trenger å vite for å være den sjefen du trenger akkurat nå. Detaljer om diagnose og symptomer er som regel ikke nødvendig. Derimot er det viktig for sjefen din å vite hvilke tilpasninger som kan være til hjelp.

Vær klar over at arbeidsgivere er pålagt å tilrettelegge for ansatte med helseutfordringer, dette er altså ikke noe du trenger å ha dårlig samvittighet for.

Tilpasninger

Du vet best selv hva slags tilrettelegging du trenger, men husk at type arbeidsoppgaver kan være viktigere enn mengde. Sorter dine oppgaver i hva som gir energi og hva som tapper deg. Bring dette inn i samtalen med sjefen din slik at tilpasningene planlegges deretter.

Blir du overveldet av e-postinnboksen? Fokuser i så fall på nye e-poster som kommer inn og la resten være. Hvis støy gjør det vanskelig å konsentrere seg, be om en mer skjermet arbeidsplass.

Og om morgentimene er spesielt utfordrende, diskuter muligheten for å starte dagen senere. Dette er alle eksempler på små grep som kan bety en forskjell.

Jobb er terapi

Det er godt å høre at du fremdeles klarer å jobbe, til tross for symptomene du har. Å arbeide kan faktisk være terapeutisk og en nøkkel til å bli friskere ved depresjon.

Når det er sagt, om belastningen blir for stor, kan det være nødvendig å vurdere sykefravær. I så fall er delvis sykmelding bedre enn full sykmelding. Det å være helt borte fra jobb over tid kan gjøre veien tilbake lang.

Det er derfor viktig å ha en åpen dialog med sjefen din før det går så langt at du ikke klarer å jobbe i det hele tatt. En prat med sjefen din nå kan gjøre det mulig å tilpasse arbeidet og dermed forebygge sykmelding på sikt. Og det er både du og jobben din tjent med.

Lykke til!

Silje

(Publisert i E24: https://e24.no/karriere-og-ledelse/i/yE36pg/naar-boer-jeg-fortelle-sjefen-om-diagnosen-min )

Forrige
Forrige

Føler meg usynlig på jobb

Neste
Neste

Giftig arbeidsmiljø: Bør jeg bare komme meg vekk?