Utbrenthet: Se opp for disse fire faresignalene
Hallo,
jeg er ganske ny på jobben min og har gått «all-in» for å virkelig vise lederen min og kollegaene hva jeg kan. Jeg synes arbeidet er gøy, men kjenner at lange dager og høyt stressnivå begynner å tære på. Jeg er rett og slett redd for å gå på en smell.
Når bør jeg begynne å bli bekymret for det, og hva kan jeg gjøre for å få hodet over vannet, uten å skuffe de andre på jobben?
Hei,
og takk for fint spørsmål!
Det er viktig å skille mellom sunt og usunt stress. Stress er i utgangspunktet en naturlig, livsviktig og sunn reaksjon.
Å starte i en ny jobb utløser en sunn form for stress, som kan sammenlignes med drivstoff i motoren din. Det gir deg energi, initiativ og utholdenhet slik at du kan lære raskt og yte ditt beste.
Men akkurat som en motor trenger pause, trenger også du restitusjon. Dette handler ikke bare om hvile, men om å koble av og gjøre noe annet. Du vet best hva dette betyr for deg. Det kan være å ta en joggetur i skogen, bade i fjorden eller ha en rolig TV-kveld på sofaen sammen med noen du er glad i.
Fire faresignaler
Mangel på restitusjon og en opplevelse av å ikke mestre kan føre til usunt stress. Det usunne stresset er først og fremst det langvarige stresset.
Her er noen faresignaler du bør være oppmerksom på:
Det som tidligere var gøy og engasjerende, begynner å føles som et ork.
Lunten er kortere, og du blir lett sint eller begynner å gråte over småting.
Livsstilsvanene sklir ut – du spiser for mye eller for lite, drikker for mye alkohol, slutter å trene og bruker kanskje medikamenter for å få sove.
Du føler deg mer og mer trøtt og utmattet, og selv en helg fri hjelper ikke lenger.
Hvis du kjenner deg igjen i flere av disse beskrivelsene, så bør du ta grep.
Hva kan du gjøre?
Det første du bør gjøre er å ta en prat med din nærmeste leder for å avklare forventninger.
Uklare forventninger, ansvar og roller på jobb er en av de vanligste veiene til sykefravær og utbrenthet. Her er det mye usikkerhet, og stor risiko for grenseløs innsats.
Finn heller ut hva som er godt nok. Hva forventer lederen din av deg, hva er ditt ansvar, hvordan vet du at du har gjort en god (nok) jobb? Finner du svar på dette, har du skaffet deg gode rammer.
Det andre du bør gjøre er å rydde plass i kalenderen til restitusjon. Finn ut hvordan du lader batteriene best. Fysisk aktivitet er god medisin for det meste, men gjør noe du liker, og gjerne sammen med noen.
Mestring er viktigst
Husk at det ikke er mengden arbeid som er avgjør om du blir utbrent. Du kan ha det både travelt og kaotisk i perioder uten at det i seg selv er farlig.
Det viktige er å kjenne på mestring og ha troen på at ting vil ordne seg. Og med gode arbeidsrammer, tydelige forventninger til hva som er godt nok, og tid til å hente deg inn og gjøre noe du liker, så kan du være trygg på at dette kommer til å gå bra.
Silje
( Publisert i E24: https://e24.no/karriere-og-ledelse/i/AP821z/utbrenthet-se-opp-for-disse-fire-faresignalene )